Hoe herken je een betrouwbare puppy fokker? 5 bruikbare tips

Je wilt dolgraag een hond. Maar waar vind je die eigenlijk? Bij het kopen van een pup is het belangrijk om niet overhaast te werk te gaan. Als je googelt, dan vind je snel heel veel advertenties, op bijvoorbeeld Marktplaats, met schattige puppy’s. Maar hoe weet je nu of het een betrouwbare puppy fokker is waar je gezonde en sociale pups kunt kopen?

Niet alle aanbieders vinden het welzijn van de dieren belangrijk. Zo groeien de pups bijvoorbeeld op in donkere vieze schuren, wordt de moeder van de pups structureel uitgebuit doordat ze meerdere nestjes per jaar moet krijgen of de pups worden met vrachtwagenladingen vol vanuit het buitenland gehaald. Deze foute fokkers en handelaars verdienen veel geld aan het verkopen van zoveel mogelijk pups. Deze pups hebben vaak ernstige gezondheidsproblemen en worden vaak niet goed ingeënt. Daarnaast worden de pups niet gesocialiseerd waardoor ze vaak gedragsproblemen hebben en agressief of angstig zijn.

Maak dus een bewuste keuze waar je je pup koopt. Zo voorkom je dierenleed en bespaar je jezelf ook veel tijd, moeite en geld. Deze 5 tips helpen je een goede en betrouwbare fokker te vinden waar je een gezonde en sociale pup kunt kopen.

Tip 1: Check de aanbieder en de advertentie

Mocht je een advertentie vinden die je aanspreekt, blijf dan toch kritisch. Door een paar simpele vragen te beantwoorden met “ja” of “nee” check je of het een betrouwbare aanbieder is:

  • Biedt de handelaar meerdere rassen aan en heeft hij veel verschillende advertenties?
  • Mag je de pup meteen meenemen of leveren ze de pup aan huis?
  • Is het een speciale aanbieding? Of adverteert de aanbieder met “laatste kans” of “op=op”?

Kon je de vragen met “ja” beantwoorden? Dan is de kans groot dat je met een foute fokker of handelaar te maken hebt. Koop hier geen pup! Check online of je ervaringen van anderen kunt vinden met deze handelaar. En in veel gevallen geldt, als het te mooi is om waar te zijn dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn.

Tip 2: Vraag voordat je gaat kijken naar de volgende informatie:

Voorkom dat je tijdens een bezoek overspoeld wordt met informatie en vraag vooraf of de aanbieder de volgende informatie met je kan delen;

  • Informatie en/of foto’s van de pups (nestje) en hun ouders
  • Foto of kopie van het paspoort van de pup
  • Concept koopcontract met de afspraken en voorwaarden
  • Gezondheidsonderzoeken van het ras en de ouderdieren met de genetische afwijkingen

Een zorgvuldige en betrouwbare hondenfokker doet graag de moeite om deze dingen naar je op te sturen. Hij zal met trots foto’s delen van de pups en hun ouders. In het paspoort vind je het chipnummer van de pup. Ook kun je zien of en wanneer de pups zijn ingeënt. Check of de pup in Nederland is geboren, dat kun je vaak zien aan het paspoort. Een pup uit het buitenland brengt extra risico’s met zich mee vanwege gezondheidsproblemen, mogelijk gedragsproblemen en het ontbreken aan de juiste inentingen.

Het kan zijn dat de fokker of handelaar je niks wil toesturen en je alleen maar telefonisch informatie wil geven. Laat dit dan een alarmbel zijn! Foute fokkers willen voorkomen dat er bewijs is van bijvoorbeeld afspraken die zijn gemaakt. Als er niks op papier staat, kun je dus ook nooit iets aantonen en aanspraak maken op garantie bijvoorbeeld. Koop hier dus geen pup als je niks zwart op wit krijgt toegestuurd.

Vraag vooraf aan de aanbieder of je een paar keer kunt komen kijken. Het is ook goed om af te spreken dat je bij de eerste keer dat je komt kijken niet direct een pup meeneemt. Hoe lief ze ook zijn. Google voordat je gaat het adres. Is het een afgelegen schuur of loods? Ga dan niet en zeg de afspraak af. Ook als je op het allerlaatste moment een ander adres toegestuurd krijgt waar je naar toe moet om de pups te bekijken. Keer dan om als je al onderweg was. Koop geen pup bij deze foute handelaar.

Tip 3: Stel veel vragen en kijk goed om je heen als je op bezoek gaat bij de pups

Is de moederhond aanwezig? Ligt het nest in huis en is het schoon? Hoe reageren de pups? Lijken de pups op elkaar en/of de moederhond? Zijn ze gechipt en geregistreerd op naam van de aanbieder? Het is belangrijk dat de leefomgeving van de pups schoon en huiselijk is. Dat geeft aan dat ze opgegroeid zijn in een fijne omgeving waarin een pup zich goed kan ontwikkelen en kan wennen aan alles waar een huishond mee te maken krijgt. Zoals mensen die rondlopen, huiselijke geluiden, bezoek dat langs komt en eventueel andere huisdieren. Het zal lastig zijn om niet direct een pup mee te nemen bij het eerste bezoek, want ze zijn zo schattig! Maar neem nooit bij je eerste bezoek direct een pup mee. Ook niet om de pup te redden uit een slechte leefomgeving. De lege plek van deze pup wordt gewoon weer opgevuld met een nieuwe pup. Hiermee voorkom je dus geen dierenhandel- en leed. Wat kun je dan wel doen? Meld een verdachte situatie of verwaarlozing van dieren bij meldpunt 144 Red een dier.

Tip 4: Een betrouwbare fokker geeft zijn pups nooit zomaar weg

Kijk er niet raar van op als een hondenfokker jou vragen stelt over je thuissituatie en levensstijl. Een goede puppy fokker wil dat zijn pups goed terecht komen. Hij wil dus weten of jij geschikt bent als baasje voor zijn pup. Op basis van je antwoorden bepaalt hij samen met jou of een hond en/of het ras bij je past. Want een hond en/of ras heeft naast de leuke dingen ook minder leuke kanten. Deze zal de fokker je ook zeker meegeven. Hij wil namelijk dat je achter je keuze staat en weet waaraan je begint. De puppy fokker geeft je advies over hoe je de pup de eerste dagen het beste kunt begeleiden. Want het is spannend voor de pup om weg te zijn bij de moederhond. Betrouwbare hondenfokkers geven vaak iets mee uit het nest wat vertrouwd ruikt. En na de verkoop is de fokker nog geïnteresseerd in jou en de pup. Als je je zorgen maakt of vragen hebt, mag je altijd contact opnemen. Dat is een goede en betrouwbare puppy fokker.

Tip 5: Zet alles op een rijtje

Zet alles nog even voor jezelf op een rijtje. Hoeveel tijd en aandacht kun jij je hond geven? Ook als je straks weer gewoon naar het werk moet gaan? Past dit ras bij jou? Als je alles goed doordacht hebt en je bent nog steeds enthousiast, neem dan contact op met de aanbieder. Maak goede en duidelijke vervolgafspraken en check goed het koopcontract. Hierin staat namelijk duidelijk wat de rechten en plichten zijn van de koper en verkoper. Let dus goed op of er dingen in staan waar je het niet mee eens bent en maak dit bespreekbaar met de puppy fokker. Daarnaast is een koopcontract ook een eigendomsbewijs, dus belangrijk dat je deze hebt en bewaart. Alles op een rijtje? Bereid je dan goed voor op de komst van de pup.

Herken een goede en betrouwbare puppy fokker

Hopelijk helpen deze tips je bij het vinden van een betrouwbaar adres. Laat ook altijd je gevoel meespelen. Twijfel je? Dan kun je het beter niet doen. Weet dat een goede en betrouwbare puppy fokker maar weinig nestjes per jaar heeft en daarom vaak met wachtlijsten werkt. Laat je dus niet verleiden om een pup te kopen bij een foute aanbieder omdat je niet wilt wachten. Stop de illegale dierenhandel en meld een verdachte situatie of verwaarlozing van dieren direct bij meldpunt 144 Red een dier.

Samen voorkomen we dierenleed